2011 – IJsland Laugavegur

In 2011 liep ik met twee vrienden de “Laugavegur”, een meerdaagse wandeltocht op IJsland die normaal gesproken begint op de camping van Landmannalaugar en eindigt bij de prachtige Skogáfoss waterval.

Normaal gesproken, schrijf ik hier al. Wij liepen de tocht in juni en kort voor ons vertrek zorgde een dik pak voorjaarssneeuw er voor dat we helemaal niet bij de camping van Landmannalaugar konden komen. Gelukkig kwam IJslandspecialist, die dit tochtje voor ons had geregeld, meteen met een oplossing, de tocht werd gewoon omgedraaid.

Op deze pagina een reisverslag met foto’s, om het verhaal compleet te maken heb ik ook enkele foto’s van mijn vrienden gebruikt. De foto’s tijdens deze tocht heb ik trouwens nog met mijn compactcamera gemaakt. Geniet maar mee.

Dag 1 Skogáfoss-Fimmvörduskáli

De bus brengt ons vanuit Reykjavik naar Skogá. Natuurlijk maken we eerst even een paar foto’s bij de indrukwekkende Skogáfoss. Daarna beginnen we aan onze wandeling en klimmen via trappen omhoog langs de waterval. Daarna komen we in een groen dal waar de Skogá rivier doorheen slingert. Het pad is hier nog eenvoudig te volgen. Nadat we de Skogá rivier zijn overgestoken komen we in een kaal berglandschap en moeten best een beetje zoeken naar ons pad. De ondergrond is hier behoorlijk sompig wat het lopen best zwaar maakt. Later lopen we op sneeuwresten die bedekt zijn met as van een recente vulkaanuitbarsting. Dit is meteen IJsland in optima forma. Onze eerste hut, Fimmvörduskáli ligt op 1.074 meter hoogte en biedt een waanzinnig mooi uitzicht op de omgeving. Een beloning voor een lange pittige wandeling.

Dag 2 Fimmvörduskáli-Thórsmork

Vandaag moeten we nog ietsje aan hoogte winnen en lopen we door de Fimmvörduhals, een nauwe passage met een landschap van onaardse schoonheid. Een vulkaanuitbarsting van een jaar eerder heeft hier een dikke laag lava neergelegd en het is bizar om daar doorheen te lopen. Als je een handje lava op pakt voelt het nog warm in je handen en de aarde dampt nog na. Echt heel bijzonder.  Als we dit stuk gepasseerd zijn moeten we spectaculair afdalen via de Heljarkambur. De mist zorgt er voor dat je niet echt naast je naar beneden kunt kijken en dat is misschien maar goed ook. Want het is steil, heel steil! Als we dit stukje pad achter de rug hebben dalen we langzaam af naar de mooie groene vallei van Thórsmork. Hier wacht de volgende hut op ons, en hier hebben we ook een extra rustdag.

Dag 3 Rustdag Thórsmork

Doordat we de tocht nu andersom lopen hebben we al vroeg in de week een rustdag. We genieten er van, temeer omdat het super zonnig is. We maken een korte wandeling naar de top van de Valahnukur. Daar hebben we fantastisch uitzicht over de vallei van Thórsmork, de rivier de Krossa en de uitlopers van de ijskap van Mýrdalsjökul.

Dag 4 Thórsmork-Emstrur

Het is tijd om verder te wandelen. Echter we weten niet zeker of we de tocht kunnen gaan afmaken. Het is onduidelijk of alle volgende hutten al open zijn. Vooralsnog gaan we weer op pad. Voorbij Thórsmork moeten we eerst een rivier doorwaden. Het kost even moeite om de goede plek te vinden, de markeringen hier zijn echt niet duidelijk. Uiteindelijk bereiken we veilig de overkant en kunnen onze weg vervolgen. Het landschap verandert meteen drastisch, dat maakt IJsland denk ik ook zo’n geweldig land. We lopen nu door een canyon-achtig landschap met zwart lavazand en hier en daar een pluk ruig gras. De wandeling is bijna nergens echt moeilijk of zwaar en we hebben alle tijd om van dit buitenaards mooie landschap te genieten. De hut bij Emstrur blijkt open en er wacht een warme douche. Top!

Dag 5 Emstrur-Álftavatn

Was de wandeling van gisteren al niet zo moeilijk, vandaag is het helemaal easy-going. We moeten voorbij de hut van Emstrur één hellinkje op en daarna kunnen we kilometers lang door uitgestrekte vlakten lekker door lopen. Saai is het niet, het landschap hier verveelt nog lang niet. We moeten nog een keer een rivier doorkruisen en daarna komen we bij de hutten van Álftavatn. De huttenwaard doet net de deur van het slot. De hut is koud en de WC’s werken nog niet. Bovendien ligt er hier en daar een dikke laag lavastof. Ook dit is IJsland. We stoken de kachel op en na een tijdje is het behaaglijk en gezellig.

Dag 6 Álftavatn-Höskuldsskáli

Vandaag gaan we weer naar grote hoogten. Het was lang onzeker of deze route al begaanbaar zou zijn en of de hoger gelegen hut Höskuldsskáli al open zou zijn. Maar we kunnen onze tocht vervolgen. En hoe! We lopen eerst dieper het dal in en moeten dan een pittige stijging maken. We zien Álftavatn heel in de verte nog liggen. Vervolgens lopen we het kleurrijke geberte Kaldaklofsfjöll in. Nu geloof je helemaal niet meer dat je nog op aarde bent. Rookpluimen en de doordringende geur van zwavel versterken dit gevoel. Wat is dit genieten !! We lopen het Reykjafjöll gebergte in, de lava-as op de sneeuwvelden geeft het landschap een bizar uiterlijk. Al genietend bereiken we de hut Höskuldsskáli op 1.100 meter hoog. Ook deze hut is net open, en net uitgegraven uit de sneeuw. De huttenwaard smelt water in grote pannen, en giet dit vervolgens door een koffiefilter om as en gruis er uit te filteren. Wat een omgeving. WAUW!

Dag 7 Hoskuldsskáli-Landmannalaugar

Als we wakker worden heeft het een beetje gesneeuwd. De lucht is dreigend en grijs maar we gaan op pad, naar ons einddoel van deze wandeltocht. Het is wederom een prachtige wandeling. Na nog één pittige hagelbui klaart het op en blijft het mooi weer. We genieten van de kleurrijke ryolietbergen, vele fumarolen en het enorme lavaveld Laugahraun. En dan…. volgt in Landmannalaugar natuurlijk de ultieme beloning voor deze wandeling. Een heerlijke badderpartij in de warme bron.

Dag 8 en 9

De volgende ochtend hebben we nog tijd om een korte wandeling rondom Landmannalaugar te maken. We komen in een gebied met vulkaankraters, mos en meren. We wanen ons wederom op een andere planeet. Later op de dag brengt de bus ons terug naar de bewoonde wereld. Het is weer even wennen in de grote stad Reykjavik. We maken nog een stadswandeling waarbij natuurlijk een bezoekje aan de mooie Hallgrímkerk niet mag ontbreken. En als toetje doen we een walvissafari. Ik zeg dit was een top-vakantie in een heel bijzonder land.