Herfstperikelen

Inmiddels is de herfst al een tijdje op gang gekomen. Echt herfstweer is echter meestal nog ver te zoeken, de temperaturen zijn vaak nog hoog en de echte herfstkleuren laten hier in de duinen nog even op zich wachten. Op 7 oktober jl. had ik een grote struinronde door de Waterleidingduinen georganiseerd. Helaas liet het weer zich op deze zaterdag niet van z'n beste kant zien, al na een half uurtje konden de regenjassen aan en van fotograferen kwam in eerste instantie helemaal niets. Maar de deelnemers wilden van geen omkeren weten, en zo bereikten we redelijk nat geregend de picknicktafel die langs het ruiterpad bij de Marelberg ligt. We genoten van een korte pauze en bestudeerden de buienradar, het leek wat droger te worden. Maar helaas, niets was minder waar, ik denk dat we van de 11 km. er 9 in de regen hebben gelopen. Fotograferen werd best een uitdaging maar ik denk dat de deelnemers toch met een geslaagde serie foto's zijn thuis gekomen. Onderstaand mijn impressie van deze toch heerlijke wandeling:

boomkikker

De week voor de grote struinronde liep ik de wandeling even voor. Tot mijn grote verbazing zag ik zo laat in het seizoen nog een Boomkikker, en zomaar langs het pad. Ik erger me behoorlijk aan alle verstoring in het leefgebied van de Boomkikkers, sommige stukken zijn helemaal plat getrapt en ik wil daar niet aan mee doen. Ik heb dit jaar dan ook niet zoveel Boomkikkers op de foto staan. Maar voor deze foto's hoef ik geen moeite te doen en wat zijn het toch relaxte fotomodellen.

boomkikker
Boomkikker

damhert

Half oktober ga ik op vrijdagavond mee op excursie met Wandel het bos in. We gaan op zoek naar wat spectakel bij de Damherten, de bronsttijd is aangebroken. Maar het is misschien nog te warm, de heren liggen lekker relaxed tussen de bomen, foto's maken is een uitdaging en er is gewoon geen actie.

zonsondergang

Desalniettemin genieten we met de groep van een heerlijke avondwandeling, die een bijzonder fraaie afsluiting krijgt. Ik loop het laatste stukje even wat vooruit naar de brug bij de Zandvoortselaan en kan deze foto maken.

Op de laatste zaterdag van oktober stond eigenlijk een fotografie-activiteit gepland maar echte herfstkleuren en paddenstoelen ontbraken. En daarbij was het grijs en stormachtig weer. Het was dus helemaal niet zo erg dat niemand zich had opgegeven. Mijn zus had wel zin in een rondje struinen en weer of geen weer, we hebben genoten, een lekkere wandeling gemaakt en een laatste beetje activiteit van de damherten-bronst mee gepikt. Maar in zijn algemeenheid heerste rust en stilte. Hieronder nog een paar foto's van de damherten en daarmee sluit ik het verslagje van de herfst af.

5 gedachten over “Herfstperikelen”

 1. Ondanks de regen hebt je toch nog veel gezien en mooie beelden vast kunnen leggen, en wat goed dat je de wandeling door de regen toch hebt doorgezet. Mooie paddenstoelen foto’s en de laatste foto, die van het bruggetje bij Zandvoortselaan vind ik super, wat een mooie roze lucht.
  Ja zeker als je met een groepje afspreekt ben je toch meer gemotiveerd om door te gaan, alleen zou je toch eerder omkeren.
  groetjes Ghita

 2. Hoi Annemarie,
  Je hebt een fraaie herfstimpressie gemaakt. Opmerkelijk dat je nog boomkikkers gezien hebt. Het was blijkbaar nog niet koud genoeg. Ook ik ben het volledig met je eens dat zogenaamde natuurliefhebbers struiken slopen en allerlei gangetjes door de vegetatie maken wat buitengewoon irritant is. Je weet net als ik waar en hoe erg bramenstruiken kapot gemaakt zijn, onvoorstelbaar.
  Wat ben je dapper geweest om er met regenachtig weer op uit te trekken. Een paar buitjes vind ik niet erg, maar het moet wel leuk blijven vind ik.
  Groetjes, Kees

 3. Ha Annemarie,
  wat een doorzetters; de hele dag in de regen. Petje af.
  Een nat bos geeft wel mooie plaatjes, zoals je hier ook laat zien. Maar ik wacht zelf liever tot de regenbui over is.

  Hartelijke groet, Corrie

 4. Je moet er maar zin in hebben, de hele dag in de regen op stap. Fotograferen kan natuurlijk prima, maar wel oppassen voor je dure apparatuur (tenzij all-weather) en druppels op je lens, maar daar zie ik hier niets van! Het zonsondergangplaatje steelt voor mij de show. Verder verbaast het me ook dat je nu nog boomkikkers ziet (klimaat?) en ben met je eens dat het vertrappen van zowat alle vegetatie op de bekende plekjes behoorlijk irritant is. Je kan daar best wat voorzichtiger mee omgaan en toch met leuke plaatjes thuiskomen. Kwestie van opvoeding…
  Je Gekraagde Aardster is volgens mij niet juist gedetermineerd. Lijkt sterk op een Peperbus!
  Groetjes, Dick

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.