Hittestress

Hittestress, hèt woord van 2018. Ik moet eerlijk toegeven, van mij hoeft het niet zo warm, ik ben toch meer een liefhebber van mooie frisse herfst-ochtenden of een beetje echte winter. Maar ja, je kunt het niet altijd helemaal naar wens hebben, en de hele bloedhete zomer binnen blijven zitten, daar wordt een mens ook niet vrolijk van. Tussen mijn drukke werkzaamheden door ben ik dus toch een paar keer even de natuur in geweest. In eerste instantie waren er nog voldoende onderwerpen te vinden voor macrofotografie. Zo spotte ik op een warme vrijdagochtend het mooie Bonte Zandoogje, de Wespspin en tot mijn vreugde een Heivlinder. De laatste zat met gesloten vleugels op een boomstam, wat een schutkleuren !! Mijn eerste foto was gelukkig een goede foto, en meteen de laatste…… ik wilde natuurlijk heel graag deze vlinder met de vleugels open fotograferen, maar na de eerste foto werd de vlinder verjaagd door twee Hoornaars, en toen ik de boom nog eens goed bekeek, bleken er in totaal vijf!! Hoornaars op te zitten, En dat op vrijdag de 13e. Ik heb mijn tas gepakt en ben verder gegaan, ik heb het niet zo op al die Wesp-achtigen.

Behalve in de Waterleidingduinen heb ik ook een paar keer in de Voss- en Weerlanerpolder gelopen, een klein stukje natuur bij mij om de hoek. Eind juli en begin augustus waren er veel Icarusblauwtjes, altijd een leuk onderwerp om te fotograferen. Maar inmiddels zijn alle bermen in de polder gemaaid en valt er niet zoveel meer te fotograferen.

Vorige week was ik, op een ietwat aangenamere avond dan we de laatste tijd gewend zijn, nog een keer in de Waterleidingduinen. Het was heerlijk om een rondje te struinen. Bloemetjes en kleine fladderaars zag ik nauwelijks. Het was wel genieten van de vele jonge Damhertjes die even speelkwartier hadden, en soms zie je opeens een stukje landschap dat vraagt om een foto.

Het waren mooie momentjes maar nu snak ik naar wat frissere lucht en gun ik de natuur een flinke regenbui. Wie weet….. later vanavond.

 

3 gedachten over “Hittestress”

 1. prachtige serie, wat een mooi licht op de icarusblauwtjes. Dat is toch het verschil tussen ochtend / avond of midden op de dag fotograferen.
  Helaas heb ik niet zo’n vlinderplekje vlakbij, anders zou ik ook vaker in de ochtend of avond op pad gaan voor de vlinders.
  Gelukkig is er nu even verkoeling gekomen….

  groetjes Ghita

 2. Hoi Annemarie,
  Als het zo heet is als de laatste tijd dan moet je er vroeg op uit (als dat mogelijk is), eventueel ‘s avonds. Ik ben een aantal keren ‘s morgens vroeg geweest en dat was beslist de moeite waard. Als het te heet is heb je vooral last van hard licht en ook wel van een kleiner aantal dieren. Hoe dan ook , je hebt een aantal mooie plaatjes kunnen maken van diverse vlinders. En nu maar afwachten welke invloed de langdurige droogte op de natuur zal hebben. Heivlinders waren trouwens dicht bij de Oase te vinden. Alleen tijdens het fladderen kon ik de vleugels goed zien, meestal zaten ze met de vleugels gesloten. En geen hoornaars in de buurt, ook al ben ik daar niet bang voor.
  Groetjes, Kees

 3. Ha Annemarie,
  ondanks de hittestress laat je hier toch een mooie serie zien. Heivlinder heb ik nog nooit gezien; is inderdaad heel goed gecamoufleerd bij deze boomstam.
  Hier heeft het vannacht fiks geplensd. Hopelijk hebben jullie ook zo’n bui gehad.

  Hartelijke groet, Corrie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.