Op zoek naar blauwe kikkers

Afgelopen dinsdag ben ik met een vriendin een dagje naar de Veluwe geweest. Het is de paartijd van de Heidekikkers en dan kleuren de mannetjes blauw. Aangezien we dat beiden nog niet eerder gezien, laat staan gefotografeerd hadden, besloten we er een ritje aan te wagen. Mijn vriendin was eerder op verkenning geweest en met het mooie weer van de dagen daarvoor waren we hoopvol gestemd. Maar helaas…… deze dag was grijs en grauw en er waaide een ijzig windje. Het enige blauw van deze dag was ons blauwbekken, maar geen kikker te bekennen.

Evengoed wil ik dit een geslaagde dag noemen. Er is altijd wel iets te zien, rondom een poeltje vonden we een grote stapel uit elkaar gevallen rottend hout en wat een diversiteit aan mos groeide daar!! We waagden het en gingen op onze knieën met de macrolens. Eenmaal met ons neus er bovenop zagen we onder andere prachtig Lucifermos, ini-mini klein.

Later beproefden we ons geluk nog bij diverse andere poeltjes maar ook hier zonder zelfs maar een kikker te horen of te zien. We besloten nog even richting Radio Kootwijk te rijden en daar kreeg ons dagje Veluwe toch wel een heel mooi einde, gewoon in de berm zagen we 2 Wilde Zwijnen met jongen. Ze reageerden totaal niet op het geluid van de auto en aldus besloten we de motor te laten draaien, raampje naar beneden en veilig vanuit de auto de eerste foto’s gemaakt. Later zijn we, op ons hoede, nog wel uitgestapt maar dat vonden de Zwijnen minder prettig, ze gingen er snel vandoor.

Enfin, volgend jaar opnieuw op zoek naar de kikkers en voor nu denk ik toch met plezier terug aan deze gezellige dag.

Hieronder nog wat foto’s:

3 gedachten over “Op zoek naar blauwe kikkers

 1. Hoi Annemarie,
  Ik heb je nieuwe site (erg mooi vormgegeven, ik ga het later nog eens op mijn gemak bekijken) en blog gevonden.
  Leuk blog bericht ( lijkt in opzet erg op hoe ik het bij Weebly heb)….en wat een prachtige foto’s van de heide lucifer en het zwijn met jongen, vooral dat laatste moet een geweldige ervaring geweest zijn om zo een wild zijn tegen te komen, nog met kleintjes ook.
  Hopelijk gaan wij ook zo’n mooie ontmoeting beleven volgende week, dat zitten we in de omgeving van radio Kootwijk

  groetjes Ghita

 2. Hoi Annemarie,
  complimenten voor deze website. Mooi gedaan.
  Wat dit blogbericht betreft: beslist jammer dat je de kikkers gemist hebt (ik heb ze ook nog nooit gezien), maar zoals je schrijft: er is altijd wel iets te zien. Bijzonder vind ik je tweede foto: chaos in ‘t bos. Verder heb je van de mosjes wel heel mooie foto’s gemaakt. Een ontmoeting met moeder zwijn met jonkiies is natuurlijk leuk, al hield mams de kleintjes goed in dekking.
  Hartelijke groet, Corrie

 3. Hallo Annemarie,
  Mooie site heb je er van gemaakt, lekker rustige lay-out.
  Ik was afgelopen donderdag ook op de Veluwe, niet speciaal voor heikikkers, maar toch wel even bij enkele poeltjes gekeken. Het was toe zeer zonnig, maar nog niet echt warm. Ik denk dat ze dit jaar wat later komen; sowieso zijn ze al later hoe noordelijker je komt… Het blijf altijd een gok; jammer dat het voor ons zo’n end rijden is. Jij hebt je toch goed vermaakt zo te zien, met als hoogtepunt de ontmoeting met het wilde zwijn met jongen! (Ik heb heerlijk gewandeld, maar dat is ook het enige dat ik kan zeggen)
  Groet, Dick

Een reactie plaatsen