Bezoekje aan de Lepelaars

Vlak buiten Haarlem, waar het verkeer over de N200 richting Halfweg-Amsterdam raast, ligt Buitenliede (Haarlemmerliede). Hier broedt ieder jaar een aantal Lepelaars. Lekker gemaakt door de eerste foto’s die ik op Facebook voorbij zag komen, besloot ik vanochtend even te gaan kijken. Met een waterig zonnetje aan de hemel ging ik van huis en ik vroeg me af of ik eigenlijk niet recht tegen de zon in zou gaan fotograferen. Enfin, aangekomen bij Buitenliede zag ik de eerste Lepelaars al zitten. Sommige paartjes waren druk in actie, anderen in diepe slaap.

Hier foto’s maken is om allerlei redenen best lastig. Ten eerste, inderdaad, stond ‘t zonnetje voor zover nog aanwezig recht in m’n lens te schijnen. Ten tweede is iedere stap die je uit de berm op het aangrenzende fietspad zet een aanslag op je leven, mijn hemel ik geloof dat alle wielrenners van Nederland vandaag zo nodig langs dit fietspad wilden fietsen. En ten derde, hier wordt tussen takken door fotograferen tot een ware kunst verheven.

Ik genoot, ondanks de koude wind en de steeds donkerder wordende lucht wel van alle actie maar vroeg me serieus af of mijn foto’s het aanzien waard zouden zijn. Na zo’n drie kwartier begon het te regenen en ging ik op huis aan. Eenmaal thuis viel het me eigenlijk best mee, er zitten hele leuke foto’s tussen, en sommigen zijn het ook net niet, maar toch leuk genoeg om hier even te laten zien. Geniet van de plaatjes die ik vanochtend gemaakt heb:

5 gedachten over “Bezoekje aan de Lepelaars”

 1. Bekende plaatjes en een bekend verhaal! Ik was er gisternamiddag en hoopte op wat opklaringen, maar die kwamen niet. Laat in de middag is wat de zon betreft het beste, hoe later hoe beter. En die takkenzooi is hinderlijk, maar straks als er jongen zijn en er bladeren aan de bomen zitten is het helemaal ondoenlijk. Ja, en dan dat fietspad: dat blijft inderdaad opletten. Zeker zondagochtend, want dan zit half wielrennend Nederland op de weg!! Maar het is en blijft een unieke locatie om lepelaars zo dichtbij te kunnen kieken. Er zitten leuke platen tussen. Het ‘lepelaartje maken’ heb jij er beter op dan ik. Mijn blog volgt later: ik loop wat achter en ga mss. nog wel een keer bij ze langs.
  Groet, Dick

 2. Hoi Annemarie,
  Het blijft een boeiend schouwspel, waarbij je de takken voor lief moet nemen óf geluk moet hebben dat ze een goede plek uitgekozen hebben. Ik heb ze vorige week maandag in de namiddag met zonnig weer bezig gezien. Binnenkort op mijn blog. De randvoorwaarden waren voor jou niet erg gunstig. Een goede reden om er op een gunstiger moment nog eens heen te gaan? Je hebt in ieder geval al een aantal leuke en bijzondere momenten kunnen vastleggen.

  Bovendien was dit een goede gelegenheid om met je nieuwe website kennis te maken. Je hebt eer van je werk, want alles ziet er goed uit.

  Groetjes, Kees

 3. Een leuke serie Annemarie. Ze zien er nu ook prachtig uit met die grote kuif op hun kop. Lijkt me mooi om het hele proces van nestelen tot grootbrengen van de jongen te kunnen volgen. Hoewel als het blad aan de bomen zit het nog moeilijker wordt om te fotograferen.

  Gr. René

 4. hele leuke serie van de verliefde lepelaars, ik ken de plek en weet dat het lastig is om daar te fotograferen. toch vind ik jouw foto’s heel geslaagd.
  Ik wil er morgen of woensdagmiddag even heen gaan, hopelijk zijn ze dan toch nog een beetje actief, want zo’n koppeltje dat verliefd is , dat is toch wel het allerleukste

  groetjes Ghita

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.