Groen, groener

In de maanden mei en juni heb ik diverse struinrondjes gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik vind dit heerlijke maanden, de natuur is fris en groen, je ziet alles groeien en er is veel te zien en te fotograferen.

In onderstaande fotogalerij laat ik een paar bijzondere groene verschijningen zien, zoals het mannetje Zandhagedis, die in de paartijd felgroen kleurt om maar vooral veel indruk op de dames te maken. De zandhagedissen zijn een leuk fotomodel. Meestal schieten ze eerst weg als je aan komt lopen, maar als je tijd hebt en even rustig gaat zitten, dan komen ze wel weer terug, klauteren op een takje of boomstronk en zitten je soms zelfs aan te kijken. En kijk op de foto’s naar die mooie fijne klauwtjes. Ik had ook nog het geluk dat er één voor mijn ogen een tor ving en tussen zijn kaken vermaalde. Ik hoorde het kraken. Daarna likte hij even smakelijk z’n bek af. Bijzondere tong hebben ze trouwens.

Ook prachtig groen zijn de boomkikkers. Als je een poosje goed zoekt, ontdek je er steeds meer. Ik erger me wel aan de verstoring van hun leefgebied, takjes worden weg geknipt en soms worden de kikkers verplaatst voor een betere foto. Aan die onzin wil ik niet mee doen, vandaar dat er in mijn fotogalerijen slechts een enkele boomkikker langs komt, die dan meestal gewoon langs het pad zit. Het is een kwestie van goed kijken.

De laatste bijzondere verschijning is toch wel de larve van de Bladwesp. Deze heb ik in eerste instantie voor een rups van een vlinder aangezien, en ik ging natuurlijk zoeken op de site van de Vlinderstichting, waar ik, logisch, niets vond. Na een tweet van een vriendin van mij kwam de oplossing. Bijzondere vonst, en weer wat geleerd.

Inmiddels heeft het al lange tijd niet geregend en is de natuur niet meer zo fris groen. Na een welverdiende vakantie gaan mijn struintochtjes echter gewoon weer door, en ik ben benieuwd wat voor wondertjes van de natuur ik dan weer tegen ga komen.

3 gedachten over “Groen, groener”

 1. Gewoon rustig gaan zitten bij de zandhagedissen biedt inderdaad de grootste kans op succes. Zo doe ik dat ook meestal. Ook ik erger me wezenloos aan het vertrappen van het leefgebied van de boomkikkers, maar ik ben bang dat er weinig aan te doen is. Het zijn nou eenmaal fotogenieke beestjes en iedereen noemt zich tegenwoordig natuurfotograaf. Dat mag natuurlijk, maar toon dan ook was respect voor je onderwerp. Ik vraag me af hoe lang het struinen in de AWD nog gedoogd wordt. Straks krijgen we hier ook Veluwse toestanden en mag je er met een camera niet meer in… Mooi moment had je trouwens te pakken met de etende hagedis!
  Groetjes, Dick

 2. Ja, helemaal met je eens, mei en juni zijn heerlijke maanden om in de natuur te zijn.
  De zandhagedis mannen zijn dan op hun mooist, laat jij hier ook zien. Prachtige foto’s
  Leuke boomkikker, ik heb ze dit jaar nog weinig gezien… zou dit ook met de verstoring te maken hebben.

  De rups van de bladwesp, nog nooit gezien. Leuke vondst
  groetjes Ghita

 3. Prachtig hoor die zandhagedis. Ze zijn inderdaad erg fotogeniek. Net als jij erger ik me aan al die fotografen die overal maar bovenop duiken zonder rekening te houden met de omgeving.
  Gr. René

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.