Kleurrijk begin van juli

Juli, het is warm en droog in de natuur, dat zal niemand ontgaan zijn. Maar er is nog genoeg te zien.

Laat ik maar meteen met mijn meest bijzondere waarneming van afgelopen week beginnen: de Sint-Jansvlinders. Op zich niet bijzonder, maar ik zag er twee paren, waarvan de ene net uit de pop was gekropen en nog niet eens was opgedroogd. Dat had ik nog niet eerder gezien. De boswachters van de Amsterdamse Waterleidingduinen konden er ook niet veel zinnigs over zeggen en dus besloot ik mijn foto door te sturen naar de Vlinderstichting. Ook daar vonden ze het op zijn minst opmerkelijk, de foto komt ook bij hun op de website, en wie weet hoor ik er nog meer over.

Twee dagen na mijn bijzondere waarneming ging ik op vrijdagochtend even naar de Waterleidingduinen. Er waren vlinders, heel veel vlinders in soorten en kleuren. Natuurlijk spotte ik de Keizersmantel, deze opvallende verschijning is helemaal terug van weg geweest. Maar verder zag ik Boomblauwtjes, Distelvlinders, Dagpauwogen, Groot Koolwitjes en nog veel meer. Niet alle vlinders hadden trouwens zin om even mooi stil te blijven zitten.

Een veel geduldiger fotomodel was de voor mij tot nu toe onbekende Harkwesp, de grote vriendelijke reus onder de wespen. Deze graafwesp zie je maar zelden maar wat een prachtige wesp. Kijk naar die mooie grote ogen! En zo relaxed! Het was een mooie ochtend, in onderstaande galerij nog een klein overzichtje van alle fladderaars, èn uiteraard van de Harkwesp.

3 gedachten over “Kleurrijk begin van juli”

 1. Hoi Annemarie,
  De st Jansvlinder heb je heel mooi, ook de foto waar er een nog half in de pop zit, en dan die twee parende , wel heel bijzonder die ene die nog niet eens helemaal klaar is met de metamorfose.
  De vlinder serie is prachtig, wat was het mooi die dag. Daarna werd het toch wel snel minder met de vlinders op dat veldje.
  En dan die prachtige harkwesp, het is echt genieten nu (als het niet te heet is)
  groetjes Ghita

 2. Hoi Annemarie,
  St. Jansvlinders waren er de afgelopen tijd veel. Paringen, uitgeslopen vlinders en uiteraard de rondfladderende exemplaren. Paringen heb ik zeker een tiental gezien, maar niet zo bijzonder als jij. Alle andere vlinders en bovendien harkwespen zijn eveneens volop te vinden. Je kan er rustig de tijd voor nemen om er mooie plaatjes van te maken. Gelukkig zijn er nog voldoende bloemen waar de vlinders op af komen. Zo zie je maar , groen is een mooi thema als je boomkikkers en zandhagedissen wilt laten zien, maar dit kleurrijke begin van juli is ook plezierig om naar te kijken.
  Groetjes, Kees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.