Mooie start van de zomer

Hoe mooi kan de zomer beginnen?

Nou de 1e dag begon nogal grijs en regenachtig, maar 's avonds klaarde het op. En dan is het heerlijk dat het zo lang licht is. Dus ik pakte mijn camera's en reed naar ingang Panneland van de Waterleidingduinen. Ik had diverse tips over bijzondere vlinders gekregen, maar daarvoor was ik te laat op de dag, of misschien waaide het nog te hard. Maar bij een poeltje vond ik iets leuks, een heleboel piepkleine Waterleliemotten. Terwijl ik mijn cameratas neer zette kwamen er twee op mijn duim zitten en besloten voor wat nageslacht te zorgen. Met de camera in één hand slaagde ik er wonder boven wonder in om ze op de foto te zetten. Hierna hing ik het verliefde stelletje aan een grasspriet en begon aan mijn pogingen om er een mooie foto van te maken. Enfin.... dertig mislukte foto's (bewogen door de wind), een paar natte voeten en een natte kont later (want ja ik wilde toch echt een mooiere achtergrond)..... tromgeroffel..... een geslaagde foto.

Onderweg naar de uitgang leekt het erop dat er een mooie zonsondergang aan zou komen. En inderdaad, het leverde dit, bijna on-Nederlandse, plaatje op:

waterleidingduinen

Na de eerste mislukte poging om een paar mooie vlinders op de foto te zetten, deed ik een paar avonden later een tweede poging. Nu was het echt een mooie, windstille en redelijk warme avond, maar op een paar vlinders na vond ik weer niets. Ik besloot terug te gaan naar het poeltje waar ik de Waterleliemotten had gefotografeerd. Wie weet kon ik die nog wat fraaier fotograferen. Terwijl ik aan kwam lopen viel het me op dat één van de planten van het Jacobskruiskruid zo raar slap hing. Ik ging kijken en zag iets wat ik nog niet eerder had gezien, een Grote Groene Sabelsprinkhaan die net verveld is. Hij (of zij) hangt nog op te drogen is zodoende wel een ideaal fotomodel. Nadat ik een aantal foto's had gemaakt liep ik rondje rond het poeltje en vond nog zo'n prachtige Sprinkhaan. Goh, mijn avond kon niet meer stuk, wat is de natuur toch altijd weer boeiend.

De aanhouder wint, de volgende zondagmiddag is het lekker warm en omdat drie maal nu eenmaal scheepsrecht is, fietste ik naar ingang Panneland en ging wederom op zoek naar de Keizersmantel. Deze prachtige grote oranje vlinder staat in Nederland op de rode lijst en werd enkele jaren niet meer gezien in de Waterleidingduinen. Vorig jaar werden ze wel weer waargenomen, ik had toen ook al het geluk om er ééntje op de foto te zetten, en kwam er pas thuis achter wat een bijzondere vlinder ik had gespot.

Dit jaar hoef je niet lang te zoeken. Al vlak voorbij de ingang is een veldje waar het Jacobskruiskruid uitbundig bloeit en waar je werkelijk door een oranje wolk van Keizersmantels loopt. Zo ook deze zondagmiddag. Na eerst een paar "gewone" foto's te hebben gemaakt, is het tijd voor wat andere poses.

Tijdens alle struinrondjes kwam er natuurlijk ook nog wel iets anders voor mijn lens. Ik kijk tevreden terug op de eerste helft van juli en ben benieuwd wat er verder nog voor moois op mijn pad komt.

5 gedachten over “Mooie start van de zomer”

 1. Een prachtige serie met vele fraaie foto’s. Het is er dit jaar nog niet van gekomen om naar de AWD te gaan. Maar elke keer als ik een blog zie over het gebied gaat het wel kriebelen. JE serie van de sprinkhaan is erg mooi, maar ik vind de tweede foto van de waterleliemotten toch de mooiste van het stel.

  Gr. René

 2. Hoi Annemarie,
  Het moet een beetje meezitten als je op stap gaat maar je hebt wel gemerkt dat er altijd wel iets bijzonders te zien is. De ervaring met de waterleliemotjes was al een hele mooie, maar sabelsprinkhanen uit het oude jasje zien kruipen is ook een waarneming die je graag doet. Het levert in ieder geval bijzondere platen op. Met keizersmantels worden we dit jaar verwend. Mogelijkheden genoeg om er mooie composities van te maken. Wellicht is het geen bijzonder vlinderjaar, maar je komt toch regelmatig wel interessante soorten tegen. Je hebt hoe dan ook wel een mooi zomers blog kunnen maken.
  Groet, Kees

 3. Hoi Annemarie,
  dit is echt ene serie om u tegen te zeggen hoor.
  Prachtig al deze diertjes en de keizersmantel is natuurlijk wel een jaloersmakende serie!
  Maar ook de serie van de Grote Groene Sabelsprinkhaan zijn supermooi. Zo vak kom je die nou ook weer niet tegen.
  De heidelibellen, het dikkopje, de St. jansvlinder en de dagpauwoog maken deze serie ook echt helemaal af.
  Ik kan me je gevoel wel voorstellen dat deze dag helemaal te gek was.

  Groetjes, Helma

 4. Wat een mooie serie, vooral die van de grote groene sprinkhaan.
  Ja de keizersmantel is volop te zien, maar andere vlinders zie ik toch wel weinig nog. Het is wel genieten hoor van die mooie grote oranje vlinder.
  Jij hebt er ook een prachtige serie van gemaakt, ik heb zelf ook erg veel foto’s en dan ik het moeilijk kiezen voor je blog.
  De Serengeti foto vind ik ook een beauty. Hopelijk krijgen we nog meer van die mooie zomer dagen, ik wil nog wel wat meer vlindertjes en libellen fotograferen in de AWD.
  groetjes Ghita

 5. Een mooi AWD overzicht, Annemarie. De waterleliemotjes heb je er uiteindelijk prachtig op gekregen, mooie achtergrond. Een vers uitgeslopen sabelsprinkhaan is ook een mooie waarneming. Vorig jaar heb ik dat ook voor het eerst gezien en dan de keizersmantel: wat zijn er enorm veel dit jaar! Dat ze een paar jaar niet zijn waargenomen is niet helemaal waar: ik heb ze de afgelopen paar jaar in ieder geval altijd nog wel een keer gezien, maar zoveel als dit jaar nog nooit…
  De dagpauwoog is overigens ook en beauty, zeker zoals jij hem erop hebt gezet!
  Groetjes, Dick

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.